söndag, juni 17, 2007

Kungliga familjen

På resa med Ahsram projekt. Min vän Mas leder gruppen av volontärer som vill förbättra Thailands energianvändning, göra den effektivare och sparsammare. Hållbar energi. De har initierat projekt i byar och städer på 24 platser i landet. De lokala arbetsgrupperna ska ha hittat lösningar på sina energiförsörjningsproblem och hur de tillsammans kan använda mindre resurser än de i dagsläget gör.
Här på en restaurang i Nakorn Si Tamarat. Alla bilderna i möbeln föreställer medlemmar ur den kungliga, mycket vördade, familjen. Otaliga är de thailändare som går klädda i pikétröjor i royalistiskt gult med ett patriotiskt emblem på bröstfickan. När vi går på bio ska vi stå upp i salongen innan filmen börjar under tiden som kungasången spelas och bilder av det älskade landet och dess högsta tjänare glider förbi i tonade övergångar. En del är hans egna fotografier. Han använder Nikon precis som jag - och jag förhäver mig i en jämförelse med en kunglighet.
Det är i alla fall inte så konstigt att respektera en kung som verkar ha gjort många bra saker och löst en del seriösa politiska kriser i landet. Hans konstitutionella indirekta påverkansmakt har gjort det möjligt för konungen att bara visa sig och ge ordentliga tillsägningar för att svåra frågor och människor ska ge med sig.