tisdag, december 30, 2008

Hemvändarkonsert med Euskefeurat

Värme är känslan i sammanfattning. Värmen sammanfattar glädje, kärlek, humor och vänskap. Nostalgi över hemtrakten smög sig in i huvudet och tankar tog plats som jag inte känner igen. Längtan till ett rött hus av trä med träd tätt inpå knuten. Ligger i backe med smörblomster och om vintern ett tjockt lager snö som ständigt glimrar. Nära den glemmande älva (glimrande älven). Längtar efter glädjen i det lilla och tryggheten i det stora. Sitta i stugan och spela musik med dig omgiven av foton jag gjort, prylar av Kristin och i tovade tofflor av Emelie. Föreställde mig nog för första gången att jag skulle kunna vara här igen. Föreställde mig att det var det här som var på riktigt. Föreställde mig att "det är hit man kommer när man kommer hem".

Ronny Eriksson tog tag i saken som min kära vän Martin alltid pratar om att musiker med socialt patos måste göra. Han har pratat socialism och allvar med flera musiker som inte velat använda sin idolroll till ansvarsfull politisk påverkan. Ronny skämtade om allvarliga saker på ett sådant sätt som gick hem. Efter låten "Ge dem vad de tål" talade han om direktören som var så värdelös att han fick gå efter bara 1,5 år men som ändå fick en 15 miljonerspension för att det så att säga var marknadsmässigt. "Att alla inte kan vinna rår marknaden inte för." Ronny föreslog att det mest marknadsmässiga vore att låta direktörena dö i förtid. Ja han sa också något om att skjuta dem och därmed ge headhunting en ny betydelse.
Littorin humpan fick sin förklaring. Tänk att bli en årets arbetare som i pris får äta lunch med arbetsmarknadsministern! Det ville i alla fall inte sångens jag. Euskefeurat lät inte heller pubilken vara ifred när de förklarade sitt förakt för SD och de politiker som styr och redan bedriver sån politik. På det ljöd Bengt Ruthströms vackra stämma när han sjöng om Flyktingarna. Jag tänkte att det nog faktiskt satt en och annan där som dels röstat på modernaterna som "det nya arbetarpartiet" och säkert kunde tänka sig se SD i riksdagen efter nästa val. Fastän de inte är många här, enligt rösträkning och opinionsmätning, så behöver nog alla människor som njuter av känslosam musik också känna kopplingen till den krassa verkligheten.


Jag får inte fotografera här. Min familj säger nej och när jag träffar vänner är det nattmörkt och inte så lätt att ta enkla minnesbilder. Den här krabaten har varit en så pass stor del av hemmavaron i jul att en bild på honom får plats.