söndag, december 11, 2005

Journalismen...

Kommentar till DN:s nyhetsrapportering

"De högerextrema höll sin demonstration under lugna former och polisen lyckades förhindra motdemonstranterna från att ta sig dit."

...eller så blir polisens felsatsningar de politiskt korrekta.

För att börja i slutet av ovan citerade mening från D.N 11/12 så, var det knappast mycket för polisen "att förhindra" då antifascistiska aktivisternas intentioner inte var att åka till Rönninge station. Tvärtom. Man ville undvika konfrontation med nazister i Salem för att det tidigare år inte gett önskat resultat för antifa-rörelsen och antalet tillresta nazister har ökat mellan åren. Att några veckor innan blockaden av centralstationen sprida ryktet började ställa till problem för nazisternas organisering. De försökte desperat hitta andra lösningar och när även Karlbergs station skulle domineras av antifa-människor blev det ännu värre för dem. Detta tillsammans med de sabotage som utfördes under dagen försenade deras marsch med 1 timme- vilket är en liten seger i sig!
Att sedan allt våldsamt hände inne i stan medan nassarna marscherade "under lugna former" är väl ett spännande sätt att bedöma vad som är rätt eller fel. Rätt/fel för antifascistisk politik och rätt/fel av polisens agerande. Varför får de som manifesterar ett våldsauktoritärt samhälle demonstrera ostört av ordningsmakten?
- För att en del av deras image är att de klär sig och talar som att de förespråkar en ny stabilare ordning.

Svårt har polisens arbete blivit mot (märk väl att det är så det är upplagt) de som kräver ett uppvaknande och en förändring av samhället som gror främlingsfientlighet.
- Också antifascisterna förespråkar prydlighet och är så välorganiserade att det var deras planer som gick i lås den här lördagen i december.

Efter en rapportering av det våldsamma så går DN.s reporter vidare till den klassiska familjeintervjuen vid den föredömliga manifestationen som NMR anordnat. Tyvärr låter de omskriva historien (igen!) genom ett uttalande som hyllar skolan och sedan förvisar nazismen till 30-och 40-talen! Det är fy skam att inte bättre förstå upploppen och samlingen av nazister, en lördag i december som kommer att återkomma så länge polisen är fascisternas vänner.