söndag, februari 22, 2009

ny konservatism

Som jag skrev i ett paper i höstas så visst finns det en klar länk mellan ökade nationella säkerhetsdekret och auktoritärt styre i Thailand. Jag skulle inte påstå att det började med senaste militärkuppen. Det var enbart ett bevis på en tradition av att släppa fram nationalistiska och konservativa krafter i orostider. Det finns uppenbarligen en stor kontrollaparat som inte vill se demokrater ta över. Tyvärr visar ju naturligtvis Thaksin Sinawatras period som premiärminister att ett mer öppet demokratiskt samhälle öppnar för n y a aktörer av makt och korruption. De konservativa krafterna var vana att ha den här kontrollen, en demokratisk stat öppnar för andra makthavare - inte nödvändigtvis mer demokratiska gentemot de som är maktens objekt.
Förstås.

Så till dagens: Detta gör vi för nationens säkerhet.


Asian Human Rights Commission

skriver en uppmaning till makthavarna att inte låta brottet lese majesté ta såna proportioner som de anser det har fått i thailändska rättsväsendet.
Bangkok Post rapporterar att just nu är 4000 internetsidor blockerade på grund av lagarna rörande yttrandefrihet och kungahuset.
Vem som helst kan anklaga vem de vill för brottet. Det är just nu 17 pågående fall i Thailand med en australiensare nyligen benådad efter ett halvår i fängelse. Jag betvivlar liksom många andra på allvaret i deras brott. Att dessa, om än de är få, vågat säga något över huvud taget är ju dock positivt.
En ny hemsida upplagd på parlamentets server uppmanar medborgare att ange de som de tror har kritiserat monarkin. Lite lagom obehaglig kontroll som gäckar till än värre fantasier.
Nu tror jag inte att kopplingen mellan skydd av monarkin och de konservativa krafterna är helt uppenbar. Jag är inte säker på att den finns alls på annat sätt än som ett politiskt verktyg. Alla vet att de som är emot kungahuset är emot en av de viktigaste pelarna i konstitutionen. Den tredje är buddhismen och den första är naturligtvis nationen själv. Jag tror att ökningen av lagförda lese majesté brott med den sittande regeringen, tillkommen med hjälp av militären, är en uppvisning i makt och social kontroll. De är uppenbara nationalistiska konservativa krafter som vill ge det enkla budskapet om gemenskap - tradition (dvs. trohet till nationen i det här fallet). De som har läst sina historieböcker (inte de som är reviderade av makthavarna själva) vet att det inte är ett självklart giftermål mellan nationen och monarkin. Den moderna monarkin formades tvärtom i en kompromiss då deras före detta makt lades åt sidan och med det den (då) traditionella synen på landet Siam (obs skillnaden). Det var en annan konservativ föreställning om maktcentrat än denna nationen Thailand som förespråkas av dagens makthavare.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hemskt bra skrivet! / martin

7:31 fm  

Skicka en kommentar

<< Home