måndag, april 13, 2009

rött som inte riktigt är rött

Nej det är ingen fara med mig som bor i en sömning stadsdel. Det finns inte riktigt något av värde att spärra av här. Ibland är det ett motorcykelgäng i röda tröjor och bandanas som drar förbi och man ser taxichaufförer som flaggar rött. Annars är det väldigt mycket Song Krang (Gammalt nyår och vattenfestival) just nu. På väg till mitt internetställe blev jag överfallen av små barn med färgglada vattengevär. Motorcykelchauffören saktade in när han såg dem och ropade : Vi vill inte att ni skjuter på oss! Jag blev blöt, inte han. Det gör ju ingenting eftersom allting torkar här. Inte så snabbt i luftkonditionerade kafeer. Promenaden hem var värre och jag hukade min kropp över min bärbara pärla!



De röda då ja, klart de är våldsamma men det går ganska lugnt till. Många har lämnat huvudstaden för Song Krang så det är väl egentligen mest delar av stan som blir utan massfirande. Den röda färgen ska inte misstas vara socialistisk. Det är visserligen de röda som lockar arbetarklass och bönder (och de är inga småborgare här). Samtidigt som de kräver mer demokrati och transparent politik som tjänar också de fattigas intresse så sluter de upp bakom Thaksin. Han är lika mycket man från överklassen som de gulas politiker. En del av förklaringen ligger förstås i hans popultistiska politik under sin tid och att han faktiskt blev avsatt i en stadskupp. Det finns dock många skäl till att vara riktigt tveksam till Thaksin och hans män. (En framträdande kvinna finns, det är drottningen på de gulas sida) Han är ännu en makthungrig politiker i det här landet.

The Nation är en engelskspråkig dagstidning i Bangkok, den här sidan är INTE the Nation men har ett roligare nyhetsvärde.

Det e lugnt. Kanske är det sant att de flesta vill ha mindre politik och mer kul.
En vanlig röd demonstrant