tisdag, maj 04, 2010

den omvända oordningen (om nazism på 1a maj)

"Felaktiga liknelser fortplanta lätt sin felaktighet. En mångfald av felaktiga liknelser kan bli världens öde." Harry Martinson

Nynazister demonstrerar på första maj med paroller stulna från vänstern, till och med från autonoma vänsterns antirasistiska budskap. "En för alla, alla för en" användes i Lund för en antirasistisk vecka kring 30:e november 2005. När den borgerliga alliansen kom till makten bar vänstern banderoller med texten "Tar ni LAS blir det knas". Jag undrar om de aktivister i det bruna tåget i lördags verkligen skulle leva upp till den hälsningen. De bar en banderoll med texten iaf. Dessutom flörtade de med Social Forum-rörelsen genom parafrasen "En bättre värld är möjlig." Det var väl det mest radikala de försökte förmedla men ett starkt vittne om hur de verkligen försöker kopiera den autonoma vänsterns manér. Det är något de lärt sig från Tyskland.
De snubblar förstås på mållinjen. De försöker hyfsa till sig och förbjuder subkulturella attribut. Demonstrationsvakterna ber en hårdrockare dra ner byxorna över sina DocMartens. Det gör naturligtvis att fler kvinnor går med dem. Bland tågets banderoller ryms också deras feministiska linje: "Nationalism är för alla" (med ett långhårigt huvud tecknat med lila mot vitt). De nationalistiska kvinnorna kommer med när männen går i raka led. Det var också vad som hände i NSF (senare Folkfronten, numera Svenskarnas Parti) för några år sedan.

Ett försök att lansera sig som arbetarnas alternativ den röda dagen alltså. En ordentlig arbetare som rakar sig, klär sig i vita sneakers, svart vindjacka, går i raka led och förbjuder frihet. Felaktiga bilder fortplanta sig.

Bildspel på Expo.se